Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Sommarbiljetten - Frågor och svarSommarbiljetten - Frågor och svar (Uppdaterad 19/5-17)
Den 1 juni startar försäljningen av den efterlängtade Sommarbiljetten i Länstrafikens app. Sommarbiljetten är en periodbiljett som gör att du kan resa du så mycket du vill med buss och tåg inom hela Örebro län i sommar. Här listas vanliga frågor och svar kring Sommarbiljetten.

Vad kostar Sommarbiljetten?
Sommarbiljetten för en vuxen (20 år och uppåt) kostar 1365 kr och Sommarbiljetten för en skolungdom (7-19 år) kostar 680 kr. Det ger dig som resenär cirka 50% rabatt på ordinarie pris beräknat på en Länsbiljett med giltighet under samma tidsperiod.

Mellan vilka datum kan jag resa med Sommarbiljetten i länet?
Sommarbiljetten är giltig för resor mellan 12 juni – 21 augusti 2017.

Mellan vilka tider kan jag resa med Sommarbiljetten i länet?
Sommarbiljetten är giltig för resor under hela trafikdygnet måndag-söndag, vardag som helgdag.

Från och med vilket datum kan jag köpa Sommarbiljetten i appen?
Sommarbiljetten ska finnas tillgänglig att köpa i Länstrafikens app från och med den 1 juni 2017. Sista försäljningsdag är den 21 juli 2017.

Kommer jag att kunna köpa biljetten som pensionär?
Självklart kan du som pensionär köpa Sommarbiljetten. Du betalar då samma pris som för en vuxen.

Vilka regler gäller för Sommarbiljetten?
Sommarbiljetten har samma geografiska giltighet som en Länsbiljett. Länstrafikens ordinarie resevillkor gäller. Det innebär bland annat att du som vuxen med en Sommarbiljett kan ta med två barn upp till 7 år kostnadsfritt på resan, men även att du på vissa sträckor kan resa utanför länsgräns med tåg.

Är biljetten personlig eller kan jag köpa biljetten och dela den med andra familjemedlemmar?
Biljetten är enhetsbunden och länkad till det användarnamn som genomfört köpet. När biljetten laddats upp på en smartphone är den är låst till enheten i ungefär 24h (exakt tid anges i appen). Det är därför inte möjligt att använda biljetten i flera smartphones samtidigt.

Köp & betalning

Hur får jag tillgång till Länstrafikens kostnadsfria app?
Sök på Länstrafiken Örebro i din appbutik så finner du vår kostnadsfria app.

Varför behöver jag registrera mig för att köpa en periodbiljett?
Ett användarkonto behövs för att säkerställa att du som kund inte förlorar din köpta periodbiljett. Med ett användarkonto kan du enkelt återställa din biljett om du exempelvis råkar radera din app eller förlorar din telefon. Användarkontot förenklar även din kontakt med Länstrafikens Kundservice. För högsta säkerhet rekommenderar vi dig att registrera och verifiera både mobilnummer och e-postadress.

Jag får inget SMS när jag försöker registrera mig?
Kontrollera att du har matat in ett korrekt telefonnummer och välj sedan “skicka ny länk”.

Jag får inget e-post meddelande när jag försöker registrera mig?
Kontrollera att du har matat in en korrekt e-postadress och välj sedan “skicka ny länk”. Titta också i ev. skräppostfilter. Avsändaradressen är useraccount@mobitime.se.

Varför måste jag öppna länken i SMS:et och e-posten i den aktuella enheten?
Detta är en säkerhetsåtgärd för att säkerställa att det mobilnummer och den e-postadress som har angivits verkligen innehas av den aktuella användaren.

Kan jag köpa Sommarbiljetten till Skolungdomspris (680kr) om jag fyller 20 år under Sommarbiljettens giltighetstid (12 juni-21 augusti)?
När du är 20 år eller uppåt så kan du inte resa med en biljett som gäller för Skolungdom (7-19år). Därför rekommenderar vi dig som fyller 20 år under Sommarbiljettens giltighetstid att köpa biljetten för Vuxen.

Finns det möjlighet att köpa Sommarbiljetten om jag inte har tillgång till en smartphone?
Du som vill köpa Sommarbiljetten men inte har tillgång till en smartphone erbjuds möjligheten att ladda Sommarbiljetten på ett Resekort. Detta kan du göra hos Länstrafikens Kundcenter vid Örebro Resecentrum från och med den 12 juni 2017. Sista försäljningsdag är den 21 juli 2017.

Återköp & tekniska frågor
 
Jag har ångrat mitt köp, vilka regler gäller kring återköp?
Återköp den 1 juni – 12 juni kan du göra själv i appen eftersom biljetten då ännu inte har aktiverats. Du återbetalas hela beloppet. För att göra ett återköp loggar du in i appen med ditt användarkonto och följer instruktionerna för återköp. Om du har köpt och laddat Sommarbiljetten på ett Resekort så ska du vända sig till Länstrafikens Kundservice för hjälp med återköp. Återköp från den 12 juni kan endast göras genom att kontakta Länstrafikens Kundservice. Enligt Länstrafikens återköpsprincip återbetalas hela summan tillbaka oavsett om biljetten förbrukats eller ej. Återköp från den 18 juni kan endast göras genom att kontakta Länstrafikens Kundservice. Ersättning betalas ut i form av reskassa. Ett avdrag kommer att göras för antal förbrukade resdagar samt ev. kortavgift á 30kr).

Vad händer om min smartphone inte har batteri?
Som resenär är det ditt ansvar att se till så att du kan visa upp din biljett vid ombordstigning och biljettkontroll.

Behövs internetanslutning (Wi-Fi/mobildata) för att periodbiljetten ska fungera?
För att köpa en periodbiljett krävs internetanslutning. Periodbiljetten kan sedan användas offline, d.v.s. utan internetanslutning, under ca. 18-24h räknat från köptillfället. För att erhålla en ny offline-period (18-24h) krävs det att biljetten öppnas i en enhet med anslutning till internet.

Hur gör jag för att flytta min biljett när jag har köpt en ny telefon?
Om du fortfarande har tillgång till din gamla telefon bör du gå in på “Mitt konto” och välja “Logga ut”. I din nya telefon loggar du in genom att gå in på sidomenyn och sedan välja “Mitt konto”. Här anger du ditt befintliga mobilnummer eller e-postadress och verifierar via SMS/e-post. Är mobilnumret eller e-postadressen registrerad sedan tidigare får du nu tillgång till dina köpta periodbiljetter.

Hur säkrar jag min periodbiljett om telefonen är borttappad eller stulen?
 1. Logga in i din ersättningstelefon genom att välja “Mitt konto” i sidomenyn. Ange ditt befintliga mobilnummer eller e-postadress och verifiera via SMS/e-post.
 2. OBS! Ange enbart din e-postadress om du inte har tillgång till ditt befintliga mobilnummer.
 3. När detta är gjort trycker du “Logga ut” och sedan “Logga ut alla enheter”.
 4. När du loggar in på nytt kommer detta att vara den enda enheten som är inloggad på det aktuella användarkontot.
Vad händer när jag loggar ut ur min enhet?
Appen i den aktuella enheten har då inte längre tillgång till ev. köpta periodbiljetter. För att komma åt dessa biljetter behöver du logga in på nytt med samma användaruppgifter som tidigare.

Jag har bytt telefonnummer eller e-postadress. Hur gör jag för att uppdatera uppgifterna för mitt användarkonto?
Gå in under “Mitt konto” i sidomenyn. Välj sedan det fält som du vill redigera och ange ett nytt mobilnummer eller en ny e-postadress. Det nya mobilnumret eller e-postadressen behöver verifieras innan den kan kopplas till ditt användarkonto. Notera att det mobilnummer eller den e-postadress som skall anslutas till kontot av säkerhetsskäl måste finnas tillgänglig för verifiering i den aktuella enheten.

Vid frågor, kontakta gärna vår kundservice
Länstrafiken Örebro
forum.lanstrafiken.se
E-post: lt.orebro@lanstrafiken.se
Telefon: 0771-55 30 00
Fanny Kommunikatör Länstrafiken Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Toppen! Äntligen kommer ett sommarkort. Vet att skåne haft ett "jojo-kort" i många år som varit mycket uppskattat där man kunnat resa i hela skåne län.
  Finns det några begränsningar på tider när man kan använda sommarkortet likt det som funnits tidigare år (gällde då begränsad tid under dagen kl. 9-15 eller liknande). Om det finns tidsbegränsning så är det svårt att använda kortet till ett sommarjobb då arbetstiderna oftast sträcker sig utanför dessa tider.
  Kommer sommarkortet gälla både buss och tåg inom länet?
  Åter igen! Toppenbra initiativ av Länstrafiken så fler upptäcker fördelarna med att resa kollektivt.
  E
 • Hej!

  Vad kul att du hittat hit, och vilken härlig respons på Sommarbiljetten. Med Sommarbiljetten reser du fritt med buss och tåg i hela Örebro län under sommaren till ca 50% av ordinarie pris. Biljetten är giltig hela trafikdygnet måndag till söndag.

  Jag önskar dig en fin dag och välkommen ombord!

  Med vänlig hälsning
  Christina Kundservice
 • Kommer det att gå att använda Sommarbiljetten på tåg mellan Frövi-Örebro nu när det är SJ som har tagit över tågen? Det går nu att åka tåg med Länstrafikens Resekort.

  Mvh
  Brita
  Brita Nordqvist
 • Hej Brita!

  Kul att du hittat hit. Ja, biljetten kommer gälla precis som våra andra periodbiljetter, vilket innebär att biljetten även gäller på SJs tåg.

  Önskar dig en fortsatt fin dag!

  Med vänlig hälsning
  Christina Kundservice
 • Kommer Sommarkortet även i år? Dvs det kort som Länstrafiken i Örebro län haft tillsammans med TiB, Dalatrafik, VL och Gästriklands lokaltrafik som möjliggjort obegränsade resor mellan länen och till Mjölby under tre dagar efter varandra för 370 kr för en vuxen? http://www.dalatrafik.se/sv/texter-i-puffar/sommarkortet/
  Jarmo
 • Jag är en busspendlare som åker med länsbiljett 1365 kr varje månad. Har jag fattat detta rätt så innebär detta sommarkort att jag kan typ åka två månader för samma pris? Toppen i så fall!

  Ylva Lindkvist
 • Ylva!
  Årskort som dras med autogiro på pendlarkortet ger dig två gratismånader per år. Bara att åka utan att behöva ha koll på när de 31 dagarna går ut.
  E
 • Hej Jarmo!

  Tack för din fråga!

  Det är Tåg i Bergslagen som tidigare ansvarat för Sommarkortet så för att få frågan korrekt besvarad rekommenderar jag dig att kontakta SJ:s kundservice, då SJ numera tagit över driften av Tåg i Bergslagens tåg.

  Jag önskar dig en fin dag!

  Med vänlig hälsning
  Ingrid Kundservice
 • Hej Ylva!

  Välkommen till vårt forum och vad roligt att du gillar våran nya Sommarbiljett!

  Ja, det stämmer! Du åker för 1365 kr under perioden 12 juni till 21 augusti 2017.

  Välkommen ombord!

  Med vänlig hälsning
  Ingrid Kundservice
 • Vi som köpt periodkort, pendlarkort, årsbiljett får vi också åka för halvapriset under sommaren? Jag ger ju 895 sek i månaden? Hur skulle det i så fall kompenseras?
  Monica Jansson
 • Hej Monica!

  Vad bra att du hör av dig med din fråga!

  Som autogirokund har du redan ett väldigt förmånligt pris och får 2 månader per år på köpet som du inte betalar för. Du reser i 12 månader men betalar bara för 10 månader.

  Om du hellre vill ha Sommarbiljetten så kan du säga upp din Årsbiljett och köpa Sommarbiljetten istället och därefter starta upp Årsbiljetten igen. Tänk då på att din årsperiod i så fall börjar om och dina 2 gratismånader brinner inne.

  Jag önskar dig en fin dag!

  Med vänlig hälsning
  Ingrid Kundservice
 • Hejsan kul med sommarkort! Undrar om det är personligt? Eller kan mina barn/ungdomar båda använda samma kort vid olika tillfällen? ?
  Mvh Lienette ☺
  Lienette Ryser
 • Hej Lienette!

  Kul att du hittat hit och vilken bra fråga!
  Biljetten är inte personlig, biljetten kommer att finnas i vår app och blir då knuten till en specifik mobiltelefon. Önskar du att dina barn reser på samma biljett vid olika tillfällen så går det givetvis bra att besöka vårat Kundcenter och köpa biljetten i fysisk form där.

  Önskar dig en fin helg och välkommen in!

  Med vänlig hälsning
  Christina Kundservice
 • Som vanligt inte för mig, får man inte samma halva pris på det "vanliga" reskortet när man bara behöver åka någon gång ibland? Det blir ju oerhört dyra resor med sommarkortet i det läget!!!!!!!! Sommarrånet vore ett bättre namn!//K
  K
 • Hej!

  Tack för ditt inlägg!

  Om du enbart reser någon gång ibland med bussen så rekommenderar jag dig att använda våran Reskassa eller köpa Enkelbiljetter i vår app. Sommarbiljetten är en biljett för de som önskar resa regelbundet i hela Örebro län under sommaren.

  Önskar dig en fin måndag!

  Med vänlig hälsning
  Ingrid Kundservice
 • Men de som reser regelbundet i Örebro län men på sin fritid får ju ingen nytta av denna sommarbiljett. Tänker så klart på dem som nyttjar Fritidskortet, halva priset på det vore bra och sen borde det ha varit en möjlighet att köpa en länsbiljett för fyra veckor men bara betala för två veckor som man kunde nyttja när man sen väl har semester. Aktiveringen av dessa kort skulle sedan man själv kunna bestämma när tiden sen skulle börja gälla dvs de fyra veckorna för halva priset på fritidskortet och halva priset på länskortet som då ett kompliment till den redan befintliga sommarbiljetten.
  Toker
 • Hej!

  Sommarbiljetten är framtagen för att täcka den del av sommaren där många har lov eller semester, under sommaren så kan vi se att färre väljer att resa med kollektivtrafiken. Därför har regionen tagit fram Sommarbiljetten som alltså möjliggör resor i hela länet till ett mycket förmånligt pris under den period då resandet är som lägst.

  Önskar du resa till ett förmånligt pris med en Periodbiljett så som Fritidisbiljetten, Lågtrafikbiljetten eller Pendlarbiljett mellan två specifika orter. Så rekommenderar vi dig att ansöka om Årsbiljetten. Med Årsbiljetten så reser du för 12 månader men betalar för 10. Här kan du läsa mer om Årsbiljetten:Du som reser ofta tjänar på att köpa en Årsbiljett via autogirot.

  Vi tackar givetvis för dina synpunkter och tar dem vidare till ansvariga.
  Vi påminner också om att mer information gällande Sommarbiljetten kommer att komma i Maj.

  Önskar dig en fin dag!

  Med vänlig hälsning
  Christina Kundservice
 • Skummade igenom lite kommentarer om min fråga. Jag har redan reskassakortet och använder det naturligtvis när jag åker kollektivt. Men, det var inte frågan, varför kan jag inte resa för halva priset med det under kampanjtiden? Detta är ju klart diskriminerande. Jag är ju med och betalar till Länstrafiken via skatten! Om man nu måste ha mobiltelefon, får jag då en av Länstrafiken med rubbet inkluderat? Varför denna sjukliga fixering vid mobiltelefoner?????
  K
 • Hej!

  Du kan köpa Sommarbiljetten på vårt Kundcenter i Örebro från och med den 12 juni och ladda den på ditt Resekort, det är inga problem om du inte vill använda Appen i telefonen.

  Sommarbiljetten är en ny biljett och den enda biljett som berörs av rabatten på ca 50%. Övriga biljetter som Pendlarbiljett, Tätortsbiljett, Fritidsbiljett och Reskassa med mera, är med ordinarie pris.

  Så här skriver bland annat Mats Gunnarsson (MP), ordförande  i nämnden för samhällsbyggnad, i ett pressmeddelande:

  "Vår förhoppning är att sommarbiljetten ska användas av till exempel ungdomar som pendlar till och från ett sommarjobb. Men biljetten gäller även för vuxna, och det går ju alldeles utmärkt att använda den som turistbiljett för att upptäcka länets smultronställen med hjälp av kollektivtrafiken"

  Priserna för Länstrafikens biljetter sätts av regionens politiker, vi tar givetvis emot synpunkter och önskemål kring detta och tar det vidare till ansvariga.

  Ha en bra dag!

  Med vänlig hälsning.
  Sven Kundservice
 • Alltså är det en Örebro kommunpolitiker som beslutat detta när det omfattar hela Örebro län, Himla demokratiskt... Funderar på varför man ska turista två månader när man bara har en månads semester på sommaren, logiskt vore då att även ha 50% på fler kort varianter och även ha då 50% på bara en månad på länskortet kallat lilla sommarbiljetten. Men miljöparitet består ju av sk goda människor som allt som oftast är lediga och då spelar inte en eller två månaders semester någon roll på sommaren de är ju lediga mest hela tiden trots att de har en lön på över 50 lax i månaden. Hoppas på en utvecklad kortrabatt nästa år, i år blir det ju inte någon turistande i grannskapet då sommarkortet verkar ha upphört och sommarbiljetten är inget och ha, man kommer ju inte upp till Siljan med den.
  Masen
 • Varje sommar under ett par veckor och fram till år 2020 så utförs renoveringar på spåren mellan Frövi - Ställdalen. Hur ser det ut i sommar? Känns onödigt att köpa pendlarkort om tågen ändå kommer stå still.

  Förra sommaren så anordnades det väldigt dåligt med ersättningsbussar samt att dom valde att helt skita i Frövi så dom som pendlade till och från Frövi blev helt lämnade vind för våg. Och helt ärligt så fungerar inte avgångarna för länsbussarna så bra om man ska åka Frövi - Lindesberg och vidare norrut.
  S
 • Det var värst sommaren 15 då rekomenderades man ta ersättningsbussar som inte gick.. Förra året så gick iallafall några men till Frövi gick bussarna bara om någon skulle dit, inte om någon redan stod där och väntade, kunde inte vara kul då o vara Frövibo. Så vitt jag vet så blir det samma veckor i år som förra året plus ingen trafik vid kristihimmelfärd. Det är bra att underhåll sker men synd att det inte kan ske på nätterna istället för veckorna på sommaren när man kan vara ute och resa.
  Flanören Sören
 • Borde vara en självklarhet med ett inställt tåg=en buss men dom två senaste somrarna har det fungerat uselt eftersom man bara ersatt varannat tåg med ersättningsbuss. Håller inte med en förbindelse var fjärde timma medan resten av avgångarna bara klipps i Ställdalen utan möjlighet att komma vidare. Hur kommer detta att ordnas i år?
  Jonas
 • Hej!

  Tack för din fråga!

  För att få veta vilken typ av underhåll som görs på järnvägarna i länet så ber jag dig att kontakta Trafikverket. Du kan alltid läsa mer på deras webbplats.

  Ersättningsbussar för utebliven tågtrafik sköts av det tågbolag som trafikerar sträckan och då får du kontakta respektive bolag om ersättningsbussarna inte är till belåtenhet.

  Jag hoppas du får en bra dag!

  Med vänlig hälsning.
  Sven Kundservice
 • Visst är det tågoperatören som kör trafiken men dom kör det som beställaren dvs. Länstrafiksbolagen och Tåg i Bergslagen beställer av dom så körs det bara buss var fjärde timma i stället för varannan så är det ju knappast SJs fel utan detta ansvar måste väl ändå ligga på beställaren av trafiken?
  Jonas
 • Jo, fast tycker ni att det är OK att gå ut och göra reklam för ett sommarkort som fungerar både för buss och tåg utan att informera om att tågen inte ens kommer att gå under flera veckor under sommaren?
  S
 • Hej!

  Sommarbiljetten är en bussbiljett som även ger möjlighet att åka med tågen i länet. Med Sommarbiljetten reser du fritt med buss och tåg i hela Örebro län under sommaren till ca 50% av ordinarie pris. Självklart vill vi lyfta fram våran Sommarbiljett då vi tycker att det är en förmånlig biljett för sommarens resor.

  Vi önskar er många trevliga resor framöver!

  Med vänlig hälsning
  Ingrid Kundservice
 • Hur ska man kunna resa i sommar när det inte går något att resa med? Tågen inställda och ersättningsbussarna går inte. Ska man betala för ett kort som ger en rätt att använda apostlahästarna? Något sådant kort behöves icke!
  Realisten Östen
 • Hej!

  Som vi har skrivit ovan så är Sommarbiljetten en bussbiljett som även ger dig möjlighet att resa med tåg i länet om du önskar.

  Ha en fin dag!

  Med vänlig hälsning
  Ingrid Kundservice
 • Sommarbiljetten är EXAKT detsamma som länskortet och inget just inget annat!
  Det är en biljett för BÅDE  tåg och buss. Varför detta löjliga vurm för buss när det är EXAKT lika mycket tåg? Doftar omoget revirtänkeri detta, skärp till dig Ingrid!
  Realisten Östen
 • Hej igen!

  Vi har redan besvarat din fråga här ovan, har du ytterligare frågor så är du välkommen att återkomma med dem.

  Jag önskar dig en trevlig sommar!

  Med vänlig hälsning,
  Felicia Kundservice
 • Hej. Jag är möjligen lite trög. Innebär sommarbiljetten att man fortfarande  BETALAR när man kliver på bussen fast då bara halva priset för resan?

  MoF

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt inlägg & namn blir synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy